Nyhetsbrev 1/2024

Nyhetsbrev 1 2024 Mejladress: info@filmiorkelljunga.se

Hemsida: www.filmiorkelljunga.se

Bg: 5135-4249

Swish: 1235 695 481

Hej alla filmvänner!

Nytt år och nya filmer att se i Sparbanken Boken Black Box, Forum. Vi hoppas att ni ska bli nöjda med vårens filmutbud och vi har gjort vad vi har kunnat för att få till en intressant och bra variation. Kanske är det så att ni inte gillar alla filmerna, men vi tror att det kan finnas pärlor för alla smaker.

Tack till alla medlemmar som har lämnat förslag på filmer till vårens och höstens visningar. Allra flest röster fick filmerna ”Hammarskjöld” och ”Somliga går med trasiga skor”. Ingen av dessa har ännu släppts för visning, så vi riktar in oss på att visa dem till hösten.

Alla filmer visas i Sparbanken Boken Black Box lördagar kl. 16:00, förutom filmerna ” Maggie Moore (s)” som visas söndagen den 21/1, ”Oppenheimer” som visas den 17/2 2024 och startar redan kl 15:00 och barnfilmerna under sportlovet v.8 ,då tiden är kl.14.00 tisdag den 20/2 och torsdag den 22/2.

Här kommer programmet för vårens filmvisningar:

OBS, ändrad visningsdag! Söndagen den 21/1 2024 kl16:00: ” Maggie Moore (s)”, år 2023, längd:1 tim 39 min

Ett bisarrt dubbelmord i en sömnig ökenstad skakar polischefen Jordan Sanders. De två kvinnorna har ingen uppenbar koppling till varandra, men båda heter Maggie Moore. När Sanders möter Rita, granne till en av de mordmisstänkta, börjar pusselbitarna falla på plats. Samtidigt tillstöter en komplikation: de båda dras till varandra, och inleder en distraherande romans mitt i polisutredningen. För att kunna lösa fallet och få ordning på sitt liv igen måste Sanders tackla en röra som inkluderar opålitliga vittnen, intriganta äkta män och en excentrisk yrkesmördare.

OBS tiden! Lördagen den 17/2 2024 kl 15:00: ”Oppenheimer”, år 2023, längd: 3 tim, OBS! Filmen börjar kl. 15.00 och efter ungefär halva filmen blir det en paus med förtäring.

Oppenheimer är en biografisk film från 2023, med regi och manus av Christopher Nolan. Cillian Murphy spelar huvudrollen som Robert Oppenheimer, den amerikanske teoretiska fysikern som brukar kallas ”atombombens fader” för sin roll i Manhattanprojektet, forskningsprogrammet som under andra världskriget utvecklade de första kärnvapnen.

SPORTLOVSFILMER:

Tisdagen den 20/2 2024, kl.14:00: ” Super Mario Bros”,2023, längd: 1 tim 32 min, Åldersgräns: 7 år

Berättelsen om två rörmokare från Brooklyn – bröderna tillika bästa vännerna Mario och Luigi. Mario är den modige med ”let’s-a-go”-inställning och Luigi är den ständigt ängslige som föredrar att inte gå nånstans. Filmen börjar med att bröderna gör upp räkningen med sin krisande rörmokarfirma och tar oss med på ett virvlande äventyr genom Svampriket.

Torsdagen den 22/2 2024, kl 14:00: ”Morrhårspatrullen och jakten på konstgnagarna”, 2023, längd: 1 tim 16 min, Åldersgräns: 7 år

Efter att ha flytt undan en översvämning hamnar katten Vincent och musen Maurice på ett museum. Här träffar Vincent ett tufft kattgäng som i åratal har vaktat museets värdefulla tavlor, och han måste gömma sin vän Maurice undan dem. Plötsligt anländer världens mest kända tavla Mona Lisa till museet, och vare sig katterna eller musen vet att en taveltjuv följer i dess spår. Nu måste Vincent uppbåda allt sitt mod för att lyckas rädda både mästerverket och Maurice.

Lördagen den 2/3 2024 kl 16:00: Årsmöte med servering av kaffe och kaka. Filmen som visas är ”Kyssen”, år 2023. Längd: 1 tim 50 min

“Kyssen” bygger på boken ”Hjärtats oro” skriven av Stefan Zweig och utspelar sig i Danmark, 1913, strax före första världskriget. Här möter vi Anton, en ung man som går på officersskola. En kväll blir han bjuden till en bal på en herrgård där han träffar Edith, baronens dotter som är förlamad i benen. Anton råkar utsätta henne för en pinsam situation när han bjuder upp henne till dans. Efter händelsen känner hans skam och tvungen att fortsätta besöka henne. Edith blir förälskad i Anton, men han känner bara vänskap och medlidande för henne. Han vågar inte berätta sanningen för henne, utan börjar ljuga om sina känslor och planer. Det leder till att han hamnar i allt större problem och fara, både för sig själv och för andra.

Lördagen den 6/4 2024 kl 16:00: ”Miraklet i Gullspång”, 2023, Längd: 1 tim 38 min

En dramatisk dokumentär om familj, hemligheter och vårt behov av att ha något att tro på. Ett tecken från Gud får två norska systrar att köpa en lägenhet i svenska Gullspång. När de möter lägenhetsägaren på mäklarkontoret är hon en kopia av deras döda storasyster, som begick självmord 30 år tidigare. Vad som börjar som en sagolik familjeåterförening utvecklas till ett rafflande drama om lögner, hemligheter och trons betydelse.

Lördagen den 18/5 2024 kl 16:00: ”Indiana Jones and the Dial of Destiny”, 2023, längd: 2 tim 28 min

Femte filmen om Indiana Jones.

I början av Indiana Jones and the Dial of Destiny får vi följa en ensam och bitter Indiana Jones (Harrison Ford) som ska pensionera sig. Men så en dag dras han med på ännu ett äventyr av sin guddotter (Phoebe Waller-Bridge) för att hitta ett försvunnet föremål med förmågan att ändra på det som redan hänt. Direkt får de nazister efter sig (en spelad av Mads Mikkelsen) som också vill hitta denna skatt.är har m

Styrelsen önskar er alla en trevlig, spännande och intressant filmvår.

Väl mött söndagen den 21/1!

/Christine Elmfors