Nyhetsbrev 2/2023

Nyhetsbrev 2 2023

Mejladress: info@filmiorkelljunga.se

Hemsida: www.filmiorkelljunga.se

Bg: 5135-4249

Swish: 1235 695 481

Hej alla filmvänner!

Sommaren är i full gång med sol, regn, värme, semester, bad, mysiga stunder med familj och vänner, bokläsning och kanske en och annan film! Men jag hoppas att det ändå finns tid att läsa igenom programmet för höstens alla filmvisningar.

Tack till alla medlemmar som har lämnat förslag på filmer till höstens och vårens visningar. Allra flest röster fick filmen ”Mrs Harris goes to Paris”. Den filmen blir först ut och den visas redan den 19/8.

Alla filmer visas i Sparbanken Boken Black Box lördagar kl. 16.00, förutom under läslovet v.44 då tiden är kl.14.00 tisdag och torsdag och den 26/11 , som är en söndag (tiden är dock kl. 16.00).

Här kommer programmet för höstens filmvisningar:

Lördagen den 19/8 2023: ”Mrs Harris goes to Paris”, år 2022, längd: 1 tim 55 min. Barntillåten.

Den förtrollande berättelsen om en till synes helt vanlig brittisk hushållerska, vars dröm om att äga en coutureklänning från Christian Dior tar henne med på ett extraordinärt äventyr till Paris.

Även om livet är grått och fattigt måste man väl få drömma ibland. Särskilt då, kanske. Vi befinner oss i London, 1957. Mrs Harris (Lesley Manville) är en omtyckt städerska som tas för givet av sina arbetsgivare. Hos en av dem, lady Dant (Anna Chancellor), ser hon en klänning som får henne att tappa hakan. Det är en Dior värd 500 pund och ladyn håller den gömd tills hon kommer på ett bra sätt att övertyga sin make om nödvändigheten att äga ett så dyrt plagg.

Mrs Harris kan förstås bara drömma om ett sådant praktverk. Men hon vinner 150 pund på lotto och kanske är det en grundplåt till att förverkliga drömmarna?

Lördagen den 23/9 2023: ”A man called Otto”, år 2022, längd: 2 tim 06 min. Åldersgräns: Från 11 år

Denna film är en amerikansk re-make på den svenska boken och filmen ”En man som heter Ove”. Tom Hanks spelar rollen som Otto.

Otto Anderson är en grinig änkeman, vars enda glädje kommer från att kritisera och döma sina grannar. När en ny familj flyttar in i området så möter han sin överman i

kvicktänkta och höggravida Marisol. Denna bekantskap leder till en oväntad vänskap som kommer att vända upp och ned på Ottos tillvaro.

Lördagen den 21/10 2023: ”Hilma”, år 2022, längd: 1 tim 54 min.

Åldersgräns: Från 12 år

Regi: Lasse Hallström Skådespelare: Lena Olin m.fl. Hilma är en svensk engelskspråkig dramafilm om konstnären och teosofen Hilma af Klint. I Lasse Hallströms engelskspråkiga film ”Hilma” utforskas det gåtfulla liv Hilma af Klint levde, som först det senaste decenniet börjat utkristalliseras. Hon var en svensk pionjär inom abstrakt konst, en feministisk ikon i en tid då män skapade alla regler och öppen för den spirituella världen som blev hennes kall. Huvudrollen som Hilma i olika åldrar delas av Hallströms fru Lena Olin och parets dotter Tora Hallström, som här gör filmdebut.

Lovaktivitet på Läslovet 2023 vecka 44:

Tisdagen den 31/10 kl. 14: ”Minions: Berättelsen om Gru”, år 2022, längd: 1 tim 28 min. Åldersgräns: från 7 år

I mitten av 1970-talet växer Gru upp i en förort, mitt i en uppsjö av fjädrar i håret och utsvängda jeans. Gru är ett stort fan av en grupp superskurkar känd som Grymlingarna. Han funderar ut en plan som ska se till att han blir tillräckligt ond för att få vara med i gruppen. Lyckligtvis får han en viss kaosartad backup från sina lojala följare, Minionerna. Kevin, Stuart, Bob och Otto – en ny Minion med tandställning och ett desperat behov av att behaga – använder sina talanger när de tillsammans med Gru bygger sitt första hemliga gömställe, experimenterar med deras första vapen och försöker lyckas med deras första uppdrag. När Grymlingarna gör sig av med sin ledare, legendariska fightern Wild Knuckles, blir Gru intervjuad för att bli deras nyaste medlem.

Torsdagen den 2/11 kl. 14: ”Asterix & Obelix: I drakens rike, år 2023, längd: 1 tim 46 min. Åldersgräns: Från 7 år

Kejsarinnan av Drakens rike har just fängslats efter en statskupp som uppviglades av Ding Tsin Qin, en förrädisk prins. Med hjälp av den feniciska köpmannen och hennes trogna livvakt Sny Ting, flyr kejsarinnans enda dotter, prinsessan Tju Si, till Gallien. Hon måste be om hjälp av de två tappra krigsveteranerna: Asterix och Obelix, utrustade med övermänsklig styrka tack vare sin magiska dryck. Våra två oskiljaktiga hjältar följer med prinsessan för att rädda hennes mamma och befria hennes land. Därmed börjar en stor resa och ett ännu större äventyr. Men Caesar och hans mäktiga armé, som törstar efter en ny erövring, är också på väg mot Drakens rike.

Lördagen den 18/11 2023: ”Skolan vid världens ände”, år 2019, längd: 1 tim 50 min. Barntillåten

Detta är berättelsen om Ugyen Dorji, en ung lärare som drömmer om att bli popsångare och ägnar mer tid åt att vara ute och festa på stadens krogar än att sköta sitt jobb. Skolledningen tröttnar på honom och ger honom ett ultimatum – ta jobb som lärare i Lunana, annars åker du ut! Dorji tackar motvilligt ja och befinner sig

snart på sin långa resa till Lunana, vilken avslutas med åtta dagars stenhård vandring uppför bergen. Skolan i Lunana är inte bara den mest avlägsna skolan i Bhutan – det är den mest avlägsna i hela världen!

OBS! Söndagen den 26/11 2023”Godland”, år 2022, längd: 1 tim 43 min. Åldersgräns: Från 11 år

Svindlande vackert foto i en ödesmättad berättelse om religion, kolonialism och moraliskt förfall. En ung idealistisk dansk präst (Elliott Crosset Hove) skickas i slutet av 1800-talet till en avlägsen plats på Island för att uppföra en kyrka och fotografera de lokala invånarna. Uppfylld av sin egen mission väljer han att erövra det nya landet genom att korsa ön till häst, men det obarmhärtiga landskapet och öns invånare kommer snart börja tära på hans sinne och utmana hans tro. Med osviklig filmisk vision och en stram humor levererar isländska regissören Hlynur Pálmason (Vinterbröder GFF 2018, En vit, vit dag GFF 2020) ett mästerligt epos där mänsklig fåfänga, moral och tro ställs mot en oförlåtande och karg omvärld.

Lördagen den 9/12 2023: ” Ticket to Paradise” år 2022, längd: 1 tim 39 min. Barntillåten

George Clooney och Julia Roberts återförenas på vita duken som ett skilt par som oväntat hamnar på ett gemensamt uppdrag: att hindra sin förälskade dotter från att göra samma misstag som de en gång gjorde.

Styrelsen önskar er alla en trevlig, spännande och intressant filmhöst.

Väl mött den 19/8!

/Christine Elmfors