Nyhetsbrev 2 / 2019

Nyhetsbrev nr 2/ 2019

Höstens visningar har varit välbesökta och varierade. Vid vår kulturdag i oktober kunde vi räkna in ca 130 besökare och vid vår visning av barnfilmen ”Dumbo” hade vi 145 besökare. Det var det högsta besöksantal vi hittills uppnått under en föreställning och så nära lapp på luckan man kan komma. Publikantalet har varit bra över hela säsongen. För detta är vi glada och tacksamma.

Vi har också genomfört en biovisning i samverkan med restaurang Stationen i början av september. Vi var då ca 80 personer som såg filmen ”The Bohemian Rhapsody” på restaurangen. Detta koncept, men med annan musikfilm, ämnar vi upprepa under våren som kommer.

Antalet medlemmar i föreningen uppgår just nu till 355. Vi tackar för detta stora gensvar från Örkelljungabor och från medlemmar i vårt närområde.

Vi kommer under vintern/våren 2020 visa 11 filmer varav 3 barnfilmer.

Vill ni hjälpa oss att med att driva vår filmverksamhet så är ni mycket, mycket välkomna som volontärer. Vid filmvisningarna behöver vi stöd av någon eller några som är teknikintresserade samt några som kan tänka sig att stödja vår kiosk, service o serveringsverksamhet. För det mesta fördelar vi dessa uppgifter bland styrelsemedlemmarna men ibland kan vi behöva hjälpande händer för att få verksamheten att flyta smidigt. Ring 0706252843 Per Florell eller 0706266486 Stig Persson om vi vill veta mer eller vill anmäla er direkt för volontärtjänst.

Vi kommer även 2020 behålla vår ytterst modesta medlemsavgift på 100 kr för vuxen. För detta ringa belopp kommer ni under 2020 kunna se ca 20 filmer av god kvalitet, i varierande genrer och från olika länder. Ni får väldigt gärna redan nu förnya ert medlemskap via vårt bg 5135-4249 eller via Swish 1 235 695 481 eller på plats vid 2020 års visningar. Medlemskap för barn kostar 50 kr.

Här kommer vintern/vårens filmer

Lördagen den 11/1 kl. 1600 Red Joan

Den pensionerade bibliotekarien Joan Stanley får besök av den brittiska säkerhetstjänsten som arresterar henne för spioneri. Vi får följa Joan från det att hon som ung student får ett assistentjobb vid ett topphemligt forskningsprojekt kring atomvapen och sedan framåt i livet. Hur hamnade hon i så radikala kretsar? Varför? Hon blev en av de mest inflytelserika spionerna i världen.

Torsdagen den 30/1 kl. 1900 Brevbäraren som byggde ett palats

Ferdinand är en tystlåten brevbärare. Under en brevrunda möter han en änka och får så småningom en dotter med henne. Efter dotterns födelse vet Ferdinand inte vad han ska göra av livet i övrigt. Då bestämmer han sig för att bygga ett palats år dottern Alice – alldeles själv. Detta palats bygger han på i 30 år. Filmen grundas på en sann historia. Från 2019.

Tisdagen den 18/2 kl. 1400 lovfilm Lejonkungen

Nyinspelning av filmen Lejonkungen från 1994. Gjord med ny teknik CGI vilket betyder att den ser ut som en vanlig spelfilm, fast djur har alla huvudroller. Svenska sångröster från bl.a. John Lundvik, Molly Hammar o Fred Johansson. Från 11 år. Filmen hade svensk premiär i september 2019.

Torsdagen den 20/2 kl. 1400 lovfilm Grottmannen Dug.

Den modige grottmannen Dug försöker tillsammans med sin bäste vän Hognob och deras stam rädda sina hem mot den mäktige och onskefulle Lord Nooth. Från 7 år. Från 2016. Längd 1 timme 29 minuter.

Torsdagen den 27/2 kl. 1900 Prövningen

Rumänsk film från 2016. Ett moraliskt drama i ett land med en labyrint av lögner, byråkrati, tjänster och gentjänster. Skildrar en pappas kamp för att ge sin dotter de bästa livsförutsättningarna i ett korrupt samhälle. Filmen levererar en empatisk smocka mot ett dysfunktionellt samhälle. Vardagsnära realism. Tid 2h 8 min.

Tisdagen den 10/3 kl. 1900 Biorestaurang Stationen- Rocket Man

Biorestaurang Stationen öppnar åter i samverkan med Film i Örkelljunga. Vi visar denna gång Rocketman. En musikdramafilm om Elton John och om hur han blev en av rockvärldens mest framgångsrika artister någonsin. Från 2019.

Restaurangen öppnar kl. 1730. Stationen kommer att ta emot max 75 ätande gäster och har 40 övriga platser. Först till kvarn gäller. Förbeställningar på mat from. den 25/2. Meny och kontaktpersoner och kontaktuppgifter kommer på vår hemsida och på vår facebooksida from 25/2.

Lördagen den 28/3 kl. 1500 Årsmöte- Hasse & Tage

Årsmötet inleder denna eftermiddag. Därefter mingel med tilltugg. Som avslutning visas filmen Hasse & Tage- en kärlekshistoria.

En svensk dokumentärfilm från september 2019. Hasse och Tage var världens bästa vänner i över 30 år. Deras filmer, revyer, sånger och böcker var limmet som påverkade en hel nation och bidrog till att hålla ihop folkhemmet. I filmen kommer vi åt arkiven och den ger oss en exklusiv åtkomst till deras berättelser, fotografier och inspelningar. Duon fick både högern och vänstern i Sverige att skratta.

Måndagen den 6/4 kl. 1900 Smärta och Ära

En spansk film från 2019 av Pedro Almovadar. Den nutida Salvador pysslar om sin alltjämt vasstungade moder och återser en gammal kärlek. ”Smärta och ära” är en visuell och känslomässig fest för Almovadars många fans och för alla andra. Det är filmen han alltid velat göra och som kanske handlar om honom själv.

Måndagen den 27/4 kl 1900 Downton Abbey

Downton Abbey är en brittisk dramafilm från 2019 baserad på tv-serien med samma namn. Flera av skådespelarna i tv-serien kan ses i filmen. Filmen tar serien till stor duk med en riktig feel-good känsla där tv-seriens fans känner väl igen sig. Visuellt pampig film inför kungens besök på godset år 1927. Ingen som gillade tv-serien kommer att bli besviken.

Lördagen den 16/5 kl. 1400 familjefilm Halvdan Viking

En dag i skogen möter vikingen Halvdan plötsligt Meia från fiendebyn Väst. När Västbyn planerar ett anfall på Östbyn förstår vännerna att allt hänger på dem om det ska stoppas. En påkostad familjefilm med gedigna vikingabyar och

vikingakläder som skippar specialeffekter. Fantastiskt fotoarbete. Från 2018. 11år. Tid 1h 31min.

Torsdagen den 28/5 kl. 1900 Judy

”Judy” utspelar sig i slutet av 60-talet när Judy Garland ( Renee Zellweger) förbereder sig för en rad utsålda konserter i London. Vid det laget hade Garland stigit och dalat i karriären, gjort sig omöjlig med sitt missbruk, rest sig igen. Men 1969 hade hon nått en ny bottennivå och låg dessutom i en vårdnadstvist. ”Judy” är en film om den stora stjärnan med de stora gesterna och om livet utanför scenen och strålkastarna.

”Judy” blir vårens sista film. Vi tror att vårt vinter/vårprogram har något för var och en av er. Vi hoppas få se er på riktigt många av våra föreställningar. Glöm inte att förnya ert medlemskap och glöm inte att vi behöver volontärinsatser.

En God Jul och ett Gott Nytt År önskas er Alla.

Styrelsen för Film i Örkelljunga

Per Florell/ ordförande